Plastikkirurgi er et relativt lite fag, med bare 39 utdanningsstillinger i Norge. Vi har fire obligatoriske kurs, som arrangeres i samarbeid med de andre nordiske landene. På grunn av dette, i tillegg til vårt lands geografiske utfordringer, er det sjelden at legene i spesialisering får mulighet til å treffe hverandre for å bli kjent og utveksle erfaringer. Dette var bakgrunnen for at vi tok initiativ til et nasjonalt LIS-kurs i plastikkirurgi. Målet med kurset var at flest mulig av landets LIS-leger i plastikkirurgi skulle møtes for faglig fordypning, i tillegg til å bli kjent og knytte kontakter på tvers av byene. Etter mye planlegging, ble det første nasjonale LIS-kurset i plastikkirurgi arrangert på Norefjell Ski og Spa i helgen 16-18.mars. 24 av landets 39 LIS-leger deltok og alle sykehusene var representerte.

Foredrag

Foredrag

Vi var så heldige å få den kjente brystkirurgen, dr Elizabeth Hall-Findlay, til å komme fra Canada for å undervise oss. Hun hadde foredrag både fredag og lørdag om reduksjonsplastikk, mastopexi, augmentasjon, mastopexi og augmentasjon samt reduksjons-augmentasjonsplastikk. Dr Hall-Findlay jobber som plastikkirurg i Banff, Canada, der hun har vært siden 1983, men har tidligere også jobbet både i San Francisco og New York. Hun er mest kjent for å ha utviklet «Hall-Findlay»-teknikken ved brystreduksjon og mastopexi for å få mindre arr (lollipop i stedet for anker) og bedre estetisk og mer langvarig resultat. I 2010 mottok hun prisen «Special Achievement» fra The American Plastic Surgeon Society. Hun har skrevet to bøker innen brystkirurgi: Aesthetic Breast Surgery – Principles and Techniques (2010) og Aesthetic and Reconstructive Surgery of the Breast – Expert Consult (2009).

På lørdag hadde vi foredrag med Tormod Westvik fra Sykehuset i Telemark, som snakket om rhinoplastikk og blepharoplastikk, samt Harald Vindenes fra Rikshospitalet som snakket om aures alatae. Sistnevnte hadde også med seg griseører, slik at alle fikk praktisk øvelse i å sette mustarde-suturer og gjøre aurikkelplastikk ad modum Chong Chet.

Etter at kurset var over, ble det gitt generell informasjon om spesialitetskomiteen og FUNK/FUxx grupper. Vi holdt deretter et valg for FUxx interim-styre med representanter fra alle sykehus, bortsett fra Stavanger, Skien og Tromsø. Navnet på gruppen ble satt til Leger i Plastikkirurgisk Spesialisering (LIPS). Astrid S.Berntsen ble valgt som leder og Åshild Berentzen som nestleder. Øvrige styremedlemmer er Guro Stave, Frode Brattli, Larine Osa, Thale Rugsveen og Axel Barstad.

På lørdagskvelden var det festmiddag, etterfulgt av sosialisering i form av konkurranse i shuffle-board og dansing. Søndagen var satt av til tidlig hjemreise for de som hadde lang reisevei og skikjøring for de mer sporty.

Skikjøring

Skikjøring

Helgen ble en suksess, der alle lærte mye nytt og fikk nye venner fra hele landet. Vi vil med dette takke alle som stilte opp på det aller første Nasjonale LIS-kurset i plastikkirurgi.  Vi ser allerede frem til neste år!

ANNONSER

Synergy – Near-Infrared Fluorescence Imaging