Stein Erik Hagen har stått frem med sin prostatakreft sykdom i media. Som kjente valgte han å bli behandlet ved Johns Hopkins Hospital (JHH) i USA, kjent for sine gode resultater. Hagen har ønsker om å bidra til bedre behandling for denne pasientgruppen i Norge og har generøst bidratt med 100 millioner kroner til opprettelse av Prostatakreftstiftelsen, en stiftelse som har fokus på forskning, informasjon og opplæring. Prostatakreftstiftelsen har sterke faglige forbindelser til JHH hvor professor Ted Schaeffer er Chairman i stiftelsen. Professor Schaeffer er kjent som en prostataekspert med mer enn 250 RALP operasjoner i åreti sitt reportoir. Jeg har selv operert prostatakreft i 15 år og ønsket å forbedre mine resultater ved å besøke professor Schaeffer på JHH. Prostatakreftstiftelsen bidro generøst med økonomiske midler til oppholdet.

Da-Vinci-roboten-i-aksjon

Da Vinci roboten i aksjon.

JHH ble grunnlagt i 1893 og ligger i Baltimore, 2,5 timer med tog syd for New York. Sykehuset er enormt stort og urologisk avdeling har 23 faste ansatte med 8 professorer og 15 LIS-leger. Totalt opereres 650 RALP per år i tillegg til 300 åpne prostatektomier, 200-250 nyreoperasjoner (nefrektomier/partielle nefrektomier) og 150 cystektomier. Avdelingen har ca. 25 000 årlige polikliniske konsultasjoner. Forskingsaktiviteten er stor og alle LIS’ene tilbringer ett år med forskning. 95 % av pasientene kommer fra USA, hvor de fleste andre er fra Midtøsten.

Før jeg ankom JHH hadde jeg tilbrakt 4 dager på Temple University Hospital i Philadelphia, kjent for et faglig høyt nivå med henblikk på. robotoperasjoner for nyresvulster. Etter å ha ankommet Baltimore Fant jeg tidlig ut at byen ikke er like sjarmerende som New York eller San Fransisco. Den har et hyggelig gammelt havneområde med bygninger fra begynnelsen av 1800 tallet. Ellers består downtown for det meste av skyskrapere rundt havnen. Man unngår å spasere til JHH, da området rundt sykehuset er belastet med mye kriminalitet. Så langt i 2015 har det vært 282 drap i Baltimore. Gratisbusser bringer deg til og fra sykehuset. Selve sykehusbyggingene er dog velholdte med velstelte grøntanlegg. Donasjoner er viktig i driften av sykehuset, som ellers i USA.

Prof.-Ted-Schaeffer

Prof. Ted Schaeffer og undertegnede på PO.

Professor Schaeffer var min kontaktperson under oppholdet og mistet jeg han ville jeg ha vært fortapt i det store sykehuskomplekset. Operasjonene startet kl 0800 etter at Schaeffer hadde snakket med pasient og familien. Som i Norge går de gjennom Trygg Kirurgi sjekk listen før operasjonen starter. Roboten er den samme som i Norge og operasjonene gjennomføres raskt og effektivt etter de samme prinsipper som jeg er lært opp til. Professor Schaeffer assisteres av sin faste sykepleier som her kalles PA (physiscian assistent). En sjelden gang får LIS`ene slippe til, men med 3 RALP operasjoner per dag og krav til effektivitet, kvalitet og pasientens ønsker er det Schaeffer som er sjefen.

Etter å ha observert tallrike RALP operasjoner utført av professor Schaeffer er jeg imponert over kvaliteten og nøyaktigheten i arbeidet. Det er alltid nye detaljer i det operasjonstekniske å lære, men samtidig vet jeg at norske kirurger med interesse og mye erfaring kan operere med samme gode resultater. Jeg var også så heldig å se og møte en legende i det urologiske miljøet, dr Partin operere åpne retropubiske prostatektomier. Bedre blir det ikke med den teknikken.

Det meste, er som vi vet, stort i USA. Nå vet jeg i tillegg at også kvaliteten er høy. Mettet med hyggelige minner, nye venner og faglige impulser reiser jeg tilbake til Oslo hvor norske pasienter venter. Anbefaler varmt andre å reise ut!

ANNONSER

Synergy – Near-Infrared Fluorescence Imaging